Neil Leifer topper Dokumentarfestivalen i Trondheim

17. – 21. november fyller Trondheim dokumentarfestival (TRD) byen med dokumentarer og sterke opplevelser.

For sjuende år på rad serverer Trondheim dokumentarfestival (TRD) de beste dokumentarene innen film, foto, kunst, litteratur og radio. Også denne gangen blir det et sterkt fotoprogram med bla. Neil Leifer, Elin Berge, Pieter ten Hoopen, Roar Øhlander og studenter ved fotojournalistikkutdanningen ved Høgskolen i Oslo. I tillegg til foredrag viser vi ferske filmer regissert av Neil Leifer, Elin Berge og Pieter ten Hoopen.  Det blir også flere utstillinger bla. en større kontainerutstilling ved Dokkhuset arrangert av Røde Kors med bilder fra Syria og folk på flukt.

Foto: Neil Leifer

Foto: Neil Leifer

Neil Leifer

Verdens beste sportsfotograf gjennom tidende Neil Leifer kommer til festivalen bla. med sine legendariske bilder av Muhammad Ali.

– Vi feirer at det i år er 50 år siden Neil Leifer tok det som av mange regnes som verdens beste sportsbilde. Bildet av en jublende Muhammad Ali var coverbildet til Sports Illustrateds “The Century’s Greatest Sports Photos”  På årets festivalstår Neil Leifer på Dokkhuset og forteller om sitt livslange forhold til Muhammad Ali og sine legendariske sportsbilder sier festivalleder Kim Nygård.

Neil Leifer har fotografert over 200 forsider for Sports Illustrated, Time og People og er den eneste fotografen innlemmet i Sports hall of fame. Han har publisert 16 bøker bla. hans to siste på TASCHEN Ballet in the Dirt og Guts and Glory.

How Things Break


Kungariket. Foto: Elin Berge

Kungariket. Foto: Elin Berge

Elin Berge

Elin Berge (Moment) presenterer sin ferske bok Kungariket. Boken er en oppfølger til Drotninglandet som kom i 2009. Begge bøkene tar for seg forhold, romantikk og utfordringer mellom svenske menn og Thailandske kvinner. 

Land of Queens

 

Foto: Pieter ten Hoopen

Foto: Pieter ten Hoopen

Pieter ten Hoopen

Hoopen stiller også med bok. Siden 2003 har han dokumentert livet i den lille byen Hungry Horse i Montana USA.

– Før presidentvalget i USA i 2003 bestemte jeg meg for å dokumentere USA gjennom en by, et lite miljø. Byen Hungry Horse baserer seg i stor grad på turisme om sommeren, men om vinteren er det stille. Den lokale industrien har også forsvunnet i løpet av de siste årene. I løpet av de 10 årene jeg har dokumentert byen har folk kommet og dratt. Mitt fotografiske prosjekt er like mye en følelse som en dokumentasjon. Jeg har reist rundt i USA i mer enn 15 år med forskjellige prosjekt, men jeg kommer stadig vekk tilbake til John Steinbecks sitat, Im in love with Montana sier Pieter ten Hoopen.       

Hungry Horse

 

Foto: Roar Øhlander

Foto: Roar Øhlander

Roar Øhlander

Roar Øhlander har arbeidet som fotograf i Trondheim siden 1969. Han er aktuell med utstilling på Trondhjems Kunstforening og boken En spurv på en snor. Han har arbeidet med portrett, reklame, arkitektur og pressefotografi. Han er kanskje mest kjent som Trøndelag Teaters faste fotograf i 25 år, i perioden 1969-1994. I 2000 etablerte Roar Øhlander Norsk Fotofagskole hvor han var rektor til han gikk av i 2013. Materialet som er samlet for boken og utstillingen ”En spurv på en snor” er ukjent for de fleste, og viser bilder fra daglig liv og personlige hendelser.  Fra ungdomsaksjonen ”Et sted å være”, og fra bymiljøaksjoner for å redde Bakklandet og Møllenberg. Roar Øhlander arbeidet også med å dokumentere den forvandlingen Trondheim gikk igjennom på 70- og 80 tallet. All industri og mekanisk produksjon ble lagt ned. Kjøpesenter, finans og kultur skulle fylle byen med ny aktivitet. Bildene dokumenterer denne prosessen både sett fra de som mistet sine arbeidsplasser, men også i kontrast til utbyggerne som overtok. Billedmaterialet er personlig og selvbiografisk og forteller om hvordan samfunnsengasjement og praksis som fotograf blir en sammensatt historie om et liv mellom før og nå.

 

Foto: Kevin Seoul

Foto: Kevin Seoul

China Dream

Studentene ved fotojournalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo presenter utstilling og foredrag om prosjektet China Dream. China Dream er en samling på 24 bilder fra det moderne Kina fortalt av fotografer fra Kina, Bangladesh og Norge.

Filmkveld  

Torsdag 19. viser vi fire filmer av eller med fotografer på Trondheim kino.

Neil Leifers Keepers of the Streak med intro v/Neil Leifer

Pieter ten Hoopens film om Hungry Horse med intro v/Pieter Ten Hoopen

Elin Berges film Drottinglandet

Koudelka - Shooting Holy Land. Fersk dokumentar om den legendariske fotografen Josef Koudelka.

 

Foto: Frank Trana. Illustrasjon: Ole A. Ekker

Foto: Frank Trana. Illustrasjon: Ole A. Ekker

Utstillinger

Røde Kors lager en kontainerpark på baksiden av Dokkhuset hvor de viser bilder fra Syria og flyktningestrømmen i Europa tatt av norske pressefotografer.

Trondheim Kunstakademi viser det en større utstilling med Danièle Huillet and Jean-Marie Straub.

Roar Øhlander viser En spurv på en snor på Trondhjems Kunstforening.

Studenter ved fotojournalistikkutdanningen i Oslo viser utstillingen China Dream ved Dokkhuset.

Illustratør Frank Trana og fotograf Ole A. Ekker viser foto og grafikk-utstillingen This is then med sterke historier fra Tsjernobyl på baksiden av Dokkhuset.  

 

Mer info:

Trondheimdokumentarfestival.no

https://www.facebook.com/trondheimdok

 

Kontakt:

Kim Nygård, festivalsjef, 404 64 502, kim.nygard@yahoo.no

Dag Stian Husby, pressekontakt, 984 75 911, dagstianhusby@gmail.com